Acoperisuri si mansarde - logo

Telefon

0725 920 902

Showroom

Aleea Treisani nr. 125
Bucuresti, Băneasa

Acoperisuri si mansarde - logo

Apelați-ne pe mobil

Trimiteți-ne un mesaj

Totul despre mansarda – Cum construiesc cea mai buna mansarda?

Mansarda reprezintă ultimul nivel locuibil al unei construcții, situat imediat sub acoperișul înclinat al acesteia. Elemente caracteristice ale mansardei sunt pereții săi înclinați in unghiuri diferite. Panta învelitorii este mai mare pe partea inferioară a acoperișului, unde se află și ferestrele. Mansardele, spre deosebire de poduri, pot fi iluminate și aerisite prin ferestre de mansarda tip Fakro. Un alt aspect important în definirea mansardei și diferențierea acesteia de pod, este dat de faptul că un pod poate fi necirculabil, spre deosebire de mansardă care este întotdeauna circulabilă (îndeosebi locuibilă), o incapere calda

In zona imobiliara o alta problema fundamentala este cresterea preturilor la constructii si lipsa de spatiu.
Mansarda permite optimizarea bugetului si a spațiului din “așa zisele poduri” (reci, cu pinze de paianjen si porumbeii), oferind posibilitatea de a obține un nivel suplimentar la etajele existente, reducând necesitățile legate de zidărie. Adeseori potențialul decorativ al mansardelor este exploatat prin realizarea de învelitori cu suprafețe curbe convexe sau concave și prin ornamentarea lucarnelor.

Daca vom incepe sa privim pozitiv catre aceasta zona a casei noastre vom constata ca putem sa gasim solutii pentru a pune in valoare acest spatiu.
Pornind de la configuratia actualului pod pot fi in principal trei situatii de abordare a modernizarii acestui spatiu:
Podurile sunt percepute, de regulă, ca spații în care vara este foarte cald datorită supraîncălzirii suprafețelor vitrate.

Cum pot rezolva problema spațiului nefolosit de sub pantele mansardei?
O parte din spațiul mansardei, datorită înclinației mici, poate fi considerat un spațiu “pierdut”. Cu toate acestea, montajul unei ferestre de mansardă cu articulare mediană și bară de operare în partea de sus dă posibilitatea amplasării mobilierului imediat sub fereastră. Scaune, un birou sau chiar un pat, diferite rafturi pentru depozitare pot fi găzduite cu succes în aceste colțuri, neafectând posibilitatea de închidere sau deschidere a ferestrei.

Chiar convenabil, nu-i așa?
“În mansardă avem posibilitatea de a ne juca cu spațiul interior. Nu mai trăim în cuburi, trăim și pe înălțime. Avem scări de urcat, avem pante de acoperiș, jocuri de înălțimi și asta ne fascinează. Mansarda este altceva. Este un spațiu în care ne bucurăm că trăim, iar spațiul fiind special, ne face și pe noi să ne simțim speciali.” (Arhitect Adriana Niculescu)
Treptat, podul gri și întunecos a început să capete nuanțe de galben luminos. Structura inițială a podului s-a păstrat, la fel și coșurile de fum. O mică parte din elemente au fost înlocuite, restul s-au consolidat, renovarea podului dovedindu-se o soluție mai puțin costisitoare.

De la vechi si racoros, la nou si luminos
Avand un interior spatios, o gradina cocheta si fiind aproape de mijloacele de transport, aceasta familie a crezut ca a gasit locuinta perfecta in anul 2000. Totusi, locuinta avea si neajunsuri. Constructia originala, nu era bine izolata, avand un climat interior racoros si neplacut, asa ca proprietarii au decis sa o renoveze si sa rezolve aceasta problema. Au imbuntatit izolatia de la primul etaj, au montat o pardoseala noua si o noua bariera de vapori

Mai multa lumina, mai putin frig
Principalul scop al renovarii a fost acela al imbunatatirii climatul interior. La inceput, famiilia s-a intrebat daca cele 11 ferestre de mansarda ar fi in contradictie cu scopul urmarit, confortul termic. Dupa terminarea renovarii, temerile lor s-au demonstrat a fi nefondate, deoarece ferestrele nu au efecte negative in ceea ce priveste gradul de izolare și nici nu au cauzat schimbari importante ale temperaturii.
Renovarea in sine s-a dovedit mai simpla decat au anticipat, iar reconstructia a transformat aspectul, dar si atmosfera de la primul etaj. Camerele sunt mult mai aerisite si mai luminoase.

Realizati o expertiza tehnica

Inca de la bun inceput va trebui sa tratati lucrurile cu atentie, deoarece mansardarea unei case preupune extinderea constructiei pe orizontala, ceea ce inseamna, pe de o parte, o incarcatura in plus a structurii de rezistenta, iar pe de alta, posibilitatea unor modificari structurale ale casei. Din acest motiv, nu este indicat sa va apucati de treaba fara a va consulta in prealabil cu un specialist care sa evalueze intreaga situatie si sa recomande solutia optima. In cazul in care casa nu poate sustine mansarda, va fi nevoie de un proiect tehnic detaliat, iar structura va fi intarita cu grinzi si stalpi de sustinere.

In majoritatea cazurilor, specialistii recomanda ca mansarda sa fie realizata pe o structura usoara, evitandu-se zidaria din beton si caramida pentru a nu ingreuna prea mult grinzile si stalpii intregii constructii. Materialul cel mai des folosit in aceasta situatie este lemnul, care pe langa faptul ca este estetic, este si destul de accesibil din punctul de vedere al costurilor. In plus, o asemenea structura nu este foarte complicat de construit, lucrarile desfasurandu-se destul de rapid.
O mansarda din lemn are o structura de rezistenta realizata din dulapi din lemn bine uscati, tratati ignifug si impotriva daunatorilor. Dulapii se prind de placa etajului inferior cu suporturi de fier si suruburi speciale. Astfel se asigura o rezistenta sporita intregului schelet al mansardei, care in final va arata ca o tesatura din lemn, bine inchegata si foarte rezistenta. Dupa ce scheletul din lemn a fost realizat, urmeaza inchiderea mansardei, care de obicei se face cu placi de OSB, peste care se aplica termoizolatia, urmand ca la interior peretii sa fie finisati cu gips-carton. Compartimentarea se realizeaza, de regula, tot cu gips-carton, datorita flexibilitatii sale in lucru si faptului ca este destul de usor in comparatie cu alte materiale de constructie.

Alegeti acoperisul potrivit

Cand vorbim de mansarde, un lucru important ce nu trebuie scapat din vedere este invelitoarea, deoarece de ea depinde pana la urma protejarea intregii cladiri, influentand semnificativ si aspectul estetic al acesteia. Este bine sa optati pentru o invelitoare care sa nu ingreuneze prea mult structura. Nu uitati ca vor trebui lasate si locuri speciale pentru ferestre. De aceea, este bine ca invelitoarea sa fie etansa, dar sa ofere si posibilitatea alegerii culorii si modelului preferat. Indiferent de tipul si forma mansardei, asigurati-va ca acoperisul este bine izolat cu ajutorul membranelor bituminoase sau anticondens. Foarte importante sunt si sistemele de scurgere, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate; astfel veti evita neplacerile cauzate de ploi si intemperii.

Izolati bine mansarda!

Pe langa o buna izolare a acoperisului (care se impune in cazul mansardei), foarte importanta este si izolarea peretilor, de care va depinde pana la urma obtinerea confortului dorit. La pereti, cele mai frecvente materiale temoizolante sunt polistirenul expandat si vata minerala. Protejarea si eficienta termosistemului vor fi asigurate de folia anticondens montata sub invelitoare si de bariera de vapori aplicata peretilor interiori. Aceste folii pot imbunatati substantial termoizolatia, daca sunt corect alese. Foarte importanta este si montarea unei folii protectoare care sa impiedice supraincalzirea mansardei. Aceasta se prinde cu ajutorul unui capsator atat pe tavan, direct de astereala, cat si pe interiorul peretilor.

Nu in ultimul rand, protejati ferestrele mansardei de soarele arzator al verii cu obloane sau rulori termoizolante. De exemplu, rulourile exterioare pot reduce conductivitatea termica a ferestrelor cu 70%, astfel ca, intr-o incapere dotata cu rulouri, temperatura se reduce pe timp de vara cu aproximativ 5 °С, indiferent de tipul de geam. Acestea filtreaza razele UV si previn formarea efectului de sera. Pana la urma, cateva grade in plus sau in minus pot face diferenta intre confort si disconfort.

Atentie!

La mansarda se vor izola atat acoperisul, cat si peretii. In dreptul ferestrelor, in partea superioara, aceasta operatiune se face orizontal, iar in partea inferioara se face vertical, pentru a evita formarea condensului.

Dacă doriti informatii suplimentare, nu ezitați să ne contactați. Vă rugăm să specificați informațiile pe care le doriți sau problema cu care vă confruntați. În cel mai scurt timp veți fi contactat de un consultant Acoperisuri si Mansarde.

11 + 4 =